Illustratie masterclass 2021

Droom je ervan om je eigen prentenboek te maken, net als ik 22 jaar geleden? Ik herinner me nog goed de hoop die ik had om ooit te kunnen doen wat ik nu doe. Schrijvers en uitgevers leken onbereikbaar.

Vandaag prijs ik mezelf gelukkig dat ik die droom heb kunnen waarmaken. Maar het was niet altijd makkelijk, het was geen rechte lijn en het is het nog steeds niet. Ieder nieuw boek groeit uit een berg twijfels en veel werk. Gelukkig weet ik ondertussen wel hoe ik sommige obstakels kan ontwijken en kan ik bouwen op mijn ervaring.

Dit jaar begin ik aan mijn 23ste boek; een nieuw avontuur, nieuwe twijfels, een nieuwe berg om te beklimmen. Maar deze keer neem ik jou graag mee op avontuur. Terwijl je een unieke blik achter de schermen krijgt, begeleid ik jouw eigen project dat gelijk loopt met het mijne. Ik kan je helpen de valkuilen te ontwijken en in een zo recht mogelijke lijn op jouw doel af te gaan. Je profiteert dus niet alleen van mijn ervaringen, maar je kan ze meteen toetsen aan jouw eigen traject en zelfs aan dat van jouw medecursisten.

We sluiten de 6-delige illustratie masterclass af met een toonmoment waarbij je je werk kan presenteren aan twee uitgevers, waaronder de bekroonde uitgever Marita Vermeulen van uitgeverij de Eenhoorn.

En dat alles op een inspirerende plek in Leuven, bij een lekkere tas koffie. Centraal gelegen in Vlaanderen en makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en de wagen.

Schrijf je nu in

De plaatsen zijn beperkt: maximum 16 personen. Na de inschrijving ontvang je een betaallink. Je bent pas ingeschreven als ik het betalingsbewijs heb ontvangen. Indien nodig, ontvang je dan ook een factuur.

Voor wie?

Voor iedereen die graag in de wereld van prentenboeken vertoeft, zelf een boek wil maken en niet weet hoe eraan te beginnen. 
Voor iedereen die interesse heeft in het onstaansproces van een prentenboek. Van de eerste schets tot de contacten met de uitgeverij en de zelfpromotie via sociale media. 
Voor iedereen die zijn of haar skills wil bijschaven en interesse heeft in een unieke, persoonlijke kijk achter de schermen.

Waar?

In ‘ons huisje’ bij vegetarisch/veganistisch restaurant Noordoever aan de Vaartkom in Leuven.
Een gezellige plek waar alle ruimte is voorzien om te werken en te praten. Je kan er lekkere koffie, thee en andere drankjes drinken en voor wie wil is er de mogelijkheid om vóór de workshop iets te eten. 
Aan de Vaartkom is er een ondergrondse parking die makkelijk bereikbaar is. Je hoeft niet naar het centrum te rijden. Het station van Leuven ligt op 15 minuten wandelen van Noordoever. Stadsfietsen van Bluebike zijn dag en nacht beschikbaar aan het station.

Wanneer?

We beginnen er aan om 19u met een theoretisch gedeelte waarin het onderwerp van die dag besproken wordt. Van 20.30 u tot 22 u is er tijd voor koffie, discussie en bespreking van eigen werk. Ik volg je werk op, en geef tips en tricks om verder mee aan de slag te gaan. Ondertussen is er ook tijd om het werk van medecursisten te bekijken of verder te werken aan je eigen project.

(Indien nodig is er ook een tussentijds online feedbackmoment)

Inhoud

Jij kiest een persoonlijk project waarbij ik je zal begeleiden. Dat kan een bestaand verhaal zijn, maar het mag ook een verhaal zijn dat je zelf hebt geschreven. Ik geef mijn ongezouten mening en opbouwende eerlijke feedback. En op het einde van de masterclass mag je het project voorstellen aan 2 uitgevers, waaronder Marita Vermeulen, bekroond uitgever van ‘De Eenhoorn’. Wie weet zit er wel een samenwerking in?

Iedere masterclass breng ik een theoretisch gedeelte waarvan de inhoud getoetst wordt aan de praktijk. Omdat ik in de periode van de masterclasses zelf aan een nieuw boek werk kan ik je meteen een unieke kijk achter de schermen geven. Zo kan je zien hoe ik de theorie zelf omzet in de praktijk. Het theoretische gedeelte wordt telkens online gedeeld zodat je dit thuis ook nog kan raadplegen.

Tijdens de masterclass is er ruimte voor persoonlijke begeleiding en discussie. Als je wil, kan je ook het werk van jouw medecursisten volgen. Je leert dus niet enkel van jouw eigen traject maar ook van dat van mij en jouw collega’s. Je kan ondertussen ook verder werken aan je eigen project. Maar het grootste gedeelte zal je thuis moeten doen. Hou er dus rekening mee dat je ook thuis tijd zal moeten vrijmaken. 

Om het haalbaar te maken, spreken we aan het begin van de masterclass af wat jouw doel zal zijn. Afgestemd op jouw situatie en de tijd die je daarvoor kan vrijmaken.

Masterclass 1

Theorie:

 • Over het verhaal.
 • Over inspiratie zoeken en vinden.
 • Character design.
 • Storyboarding.

Praktijk: 

 • Bespreking van jouw persoonlijke project.
 • Stellen van jouw persoonlijke doel.

Masterclass 2

 Theorie:

 • de dynamiek van het verhaal en de flow van het boek.
 • Compositie en plaatsing van tekst.
 • Spelen met licht.
 • Hoe schetsen? Digitaal en analoog

Praktijk: 

 • Bespreking van huiswerk en obstakels.

Masterclass 3

 Theorie:

 • Over kleurenschema’s.
 • Hoe kleuren? Over digitale en analoge technieken.
 • Spelen met licht.

Praktijk: 

 • Bespreking van huiswerk en obstakels.

Masterclass 4

Theorie:

 • Hoe lever je de tekeningen af aan de uitgever of de drukker?
 • Voorbereiden van het toonmoment met twee uitgeverijen waaronder  uitgeverij De Eenhoorn.
 • Het boek is klaar, wat nu?
 • Zelfpromotie.

Praktijk: 

 • Bespreking van huiswerk en obstakels.
 •  

Masterclass 5

Toonmoment met Marita Vermeulen, uitgeverij bij ‘De Eenhoorn’ en een tweede uitgever.

Masterclass 6

 Theorie:

 • Inleiding tot sociale media. (Instagram, Youtube, Facebook, website…)
 • Het financiële aspect van een boek.

Praktijk: 

 • Bespreking van het toonmoment.

Doel

Het doel van deze masterclass is een uitgewerkt, gefundeerd concept voor een prentenboek. Klaar om mee naar een uitgeverij te stappen. En dat doen we uiteindelijk ook want Marita Vermeulen, uitgever bij ‘De Eenhoorn’, en een tweede uitgever, zullen jouw werk mee beoordelen tijdens een toonmoment.

Uiteindelijk heb je mee geprofiteerd van mijn 22  jarige ervaring in het boekenvak, de ervaring van uitgevers én de ervaringen van alle cursisten.

Prijs

588 euro, dit is 98 euro per sessie. Dit is niet goedkoop. Dat begrijp ik. Maar wat je in ruil krijgt is ook wel wat: 

×

Cart

Beste Nederlandstalige bezoeker,

Zoals je zal zien is deze website voorlopig alleen beschikbaar in het Engels.
Behalve de boeken pagina en de  workshops pagina.

Later dit jaar volgt er een Nederlandstalige versie. Wil je hiervan op de hoogte worden gebracht? Laat dan hier jouw e-mail adres achter. Veel plezier!

This website uses cookies to ensure you get the best experience on my website.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on my website.